
1.  Q. Will a Restaurant with a full menu that also prepares sushi rice 
(requiring acidification) be classified as a Risk type 3 or Risk Type 4 food 
establishment? 
  
 A.  Both. 

• The Restaurant is classified as a Risk type 3 establishment and 
therefore requires a certified food safety professional.   

• The sushi rice acidification is risk type 4 and requires approval 
under Specialized Processing methods. 

  
2. Q.  How many Food Managers (PICs) per Food Establishment must be a  

   Certified Food Protection Manager?  
 
A. One Certified Food Protection Manager per establishment  will be 

required  In Risk Type 3 Establishments Only by January 2, 2010 
 

3. Q.  How does a food manager become a Certified Food Protection 
Manager? 

  
A. A person may become Certified Food Protection Manager in New    

Jersey  by successfully passing an examination given by one of the          
following  Conference for Food Protection  approved organizations: 

 
• National Registry of Food Safety Professionals 

– www.nrfsp.com 
• Educational Foundation NRA (ServSafe) 

– www.servsafe.com 
• Thompson Prometric 

– www.prometric.com/foodsafety 
   

 
4. Q. Does the Certified Food Protection Manager need to be on premises at   

    all times?  
 
A. The Certified Food Protection Manager need not be present on 
premises at all  times, however, a  designated  Person-in-Charge (PIC) is 
required to be  present at all times.  This PIC must be knowledgeable of 
food safety and must be familiar with all aspects of the operation.  

 
 
   5.  Q. Regarding Bare Hand contact with Ready-to-Eat foods, does the 
rule say  “Should” or “Shall not”? 
  

A. The rule says [3.3(a)2]  that “food employees may NOT contact  
  exposed ready-to-eat  food  with their bare hands…” This means  
  that any food product that will be consumed by the patron without  



  further treatment to kill pathogens (sandwiches, baked goods, hot  
  or cold foods etc.) must be  handled with single use gloves, deli  
  tissue or utensils. 
 
6.  Q.  Does “no bare hand contact with ready to eat foods” apply for all 
retail food establishments, including “Mom & Pop’s”? 
 
 A. Yes.  This rule applies for all food preparation and service in every 
 food establishment.  
 
7. Q.  How will the inspectors be enforcing this? 
 

  A.   Inspectors will be using education before enforcement. 
 

8.  Q.  Should ‘Time as a Public Health Control’ requirements as specified 
under 3.5(g) be applied to establishments that serve pizza? 

 
A.  Although this portion of Chapter 24 was not intended to become a 
“Pizza Rule”, several local health departments are having success in 
enforcing Time as a Public Health to pizza.  Judgment concerning is 
matter is in the hands of the local health departments. 

 
9.   Q. Many small local establishments are involved in the preparation of 
ethnic specialty foods such as smoked meat products such as kielbasa, 
sausages or home-made mozzarella cheese.  If they do not have access to 
food science lab for testing, how can they obtain approval for their special 
processes? 
 

A.  Approval from the Health Authority is necessary before retail 
      establishment can perform their own special processing procedure. 
      A HACCP Plan or other procedural or laboratory documentation may  
      be required for: 

•  Reduced Oxygen Packaging 
•  Smoking, Curing, Canning, Acidification, etc 
•  Molluscan Shellfish Tanks 
This documentation must be submitted to the local health department 
for approval. 

 
10. Q. Will the NJDHSS provide additional information regarding the 
 requirements for specialized processing? 

 
A. NJDHSS will be available to help the local health departments in  
     determining whether or not a special processing plan is satisfactory. 
     Information regarding Special Processing procedures will be 
     forthcoming.  NJDHSS in conjunction with FDA will be discussing  
     Special Processing procedures and what a REHS should look for in a  



     retail food establishment, during a presentation  at the New Jersey  
     Environmental Health Association Conference in Atlantic City in 
      March 2008. We plan to repeat this presentation throughout 2008. 
 
 

 
11.  Q. How are the Chapter 24 rules enforced on Farmer’s Markets? 
 

A. A  chart compiled by NJDHSS Food and Drug Safety Program and the 
NJDA  entitled, “Minimum Food Safety Requirements for Product Sales 
Farm Markets and Community Farmers’ Markets gives guidance to 
local health departments regarding food for sale at Farmer’s Markets. 
The guidance document is located on the NJDHSS website: 
http://www.state.nj.us/health/eoh/foodweb/. 

 
 
12.  Q.  Are “Home prepared” baked goods or other food permitted to be 
sold   from a Farmer’s Market? 

 
A.  Not in any instance. 

 
13.  Q.  When will the Risk-based inspection check sheet become official? 
 
 A.  The Risk-based inspection check sheet will  become ‘official’ by May 1,  
       2008.  Local health departments will be notified through the lincs    
       website as well as other means of communication to be determined.. 
 
14.  Q.  Will it be necessary to complete the Risk-based Inspection Check 
Sheet for every inspection? 

 
A. Yes.  Although the risk based check sheet is specifically for Risk 3 type 

retail food establishments, it will be the official inspection form for all retail food 
inspections.  
 
15. Q.  What should be done before it becomes official? 
 

A. Inspectors should complete the Check Sheet by marking every item 
in the Risk Based portion of the Check Sheet (items 1-24) and mark 
any other items (25-52) as applicable.  The completed check sheet 
should be handed to the Person in Charge (PIC) at the completion of 
the inspection, along with the detailed data sheet. The inspector 
should explain the check sheet to the operator.  In this way, both the 
inspector and the operator will have a working knowledge of the new 
form. 

  
  


